Alla dessa val

Som människa tvingas man hela tiden välja. Man ska välja elbolag, bredbandsleverantör, bank och mobilleverantör. Stora val som kantas med små val som, middagsmat, dagens outfit och om det ska vara cafe latte eller svart! Att ständigt stå inför val kan göra vem som helst stressad och som en person med ADHD kanske ännu mer?

Jag personligen kan ha svårt att se helheten och att inte bara falla för första intrycket. Det där abonnemangets finstilta är inget jag per automatik läser. Det är på både gott och ont, ibland gör det att man fångar en bra deal och då och då gör det att man satt sig själv i någon slags rävsax.

Val, det finns val i livet som är svårare än att välja färg på telefonen. När man måste och behöver se en större helhet och försöka att förutse om ens val är det bästa, eller inte.

Att stå i ett vägskäl och välja åt och för sina barn.

När man har ett barn som behöver lite extra och som man kämpar för att skapa en meningsfull vardag åt och man kommer till det där vägskälet, som infinner sig vare sig man vill eller inte då måste man helt enkelt välja rätt. Det finns inga andra alternativ än just R Ä T T. 

Först måste man granska de olika valen. Lägga dem under lupp och verkligen undersöka dem. Hur kan detta gagna hen? Vad gör detta för hen? Har man tur kan man hitta några svar under granskningen som kan göra valet lättare. Men lika ofta hittar man lika mycket nya frågor som svar.

Jag har många gånger tänkt att det borde finnas någon slags samordnare för dessa familjer med npf-diagnoser. En samordnare man kan ringa eller möta för att presentera de val man står inför. Denna samordnare skulle då genom kunskap, erfarenheter och genom att vara insatt i det samhälle, den kommun man lever i, kunna guida en till det bästa tänkbara. En samordnare som kunde hjälpa en familj att minska den enorma stress som vi familjer lever under.

Välja skola, välja orden i en vårdbidragsansökan, välja lämplig fritidsaktivitet, välja att gå kvar ett år på förskolan eller inte,  välja, välja, välja. 

2016-08-03 16.12.35

Dela gärna:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *