Motivation

emoji-1

Att motivera ett barn med ADHD till städning eller annan “tråkig” syssla kan vara frustrerande. Som förälder sliter jag ibland mitt hår när leken är över och man knappt kan komma in i hens rum. Saker överallt, och inte bara där utan det plockas fram saker, läggs på vardagsrums golv, köksbord, soffan.  Föreställningen om att leksaker ska vara i lekrummen, den har grusats och tanken slår mig inte ens längre.

Men hur gör man då? Att hålla ordning och reda, att leva i ständig kaos ÄVEN när det kommer till “saker över allt” upplevde  jag personligen som oerhört stressande. Numer inte lika mycket.

  • Blunda – Svårt men ibland måste man blunda för att orka. Man måste släppa tanken på nystädat hem.  Det är en sån stor stressfaktor att leva med någon som inte SER kaoset på samma sätt som en själv.

 

  • Belöningssystem – En tavla med stjärnor som man får samla började vår familj med efter sommarlovet. Jag hade en bild av hur 15 stjärnor skulle samlas högst motiverande för att sedan avslutas med ett bio besök. Det blev lite annorlunda. Stjärnorna samlades till en början inte alls. Tillslut insåg jag att kravet var för högt satt. En stjärna innebär numer inte att hen ska städa sitt rum utan kan fås på andra sätt. Som när hen ställer sina skor på rätt plats, hjälper till att dukar, torkar upp spilld mjölk, säger/visar förlåt efter en konflikt. Jag fångar upp de där gärningarna utan att nämna att det SKA göras för att få en stjärna. Dessutom, 15 stjärnor är för mycket och den slutgiltiga belöningen för långt bort. Vid tio stjärnor väntas “Hitta Doris”. Att få sätta en guldstjärna på tavlan är numer “kravlöst” och en rolig grej där hen får uppskattning. Detta betyder i sin tur att jag som förälder mer uppmärksammar det bra istället för som det ofta kan bli, att man uppmärksammar det dåliga.

 

  • Förståelse -HUR ska hen kunna städa i ett rum där alla saker ligger överallt? Hen som har så svårt att sortera, att strukturera och att avsluta  saker? Jag måste förstå att städning är inte roligt (det är det ju inte för mig heller) vilket gör att det blir svårt, trist och därmed svårt att börja med, och att avsluta. Sen jag började visa förståelse så har det inte varit lika krävande att själv gå in och börja plocka. OFTA har hen dessutom kommit in och börjat hjälpa mig. Då kan jag vägleda som tex “Dockan kan vara i gröna lådan”.

 

  • Acceptansen  – Så här ser det ut. Detta är mitt och vårt hem och just nu är det kaos. Men vi jobbar på det.

 

Och vi gör vårt bästa, allihopa!

Dela gärna:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *