Sömn

Att du gäspar och är trött spelar ingen roll, så fort ditt huvud når kudden börjar någonting att hända där.

Du snurrar runt, du nynnar på en melodi, du tänker, du funderar, det går på högvarv. Ibland tar det över en timme eller till och med två innan du somnar. Du sover sött i några timmar sedan vaknar du. Först är du bara lite vaken, du rullar runt, försöker vagga dig själv till sömns. Sen kommer ångesten av att inte kunna sova, imorgon kommer du vara lika trött som alltid. Dina ögon kommer inte orka fokusera, din blick kommer flacka. Du kommer motvilligt tvingas vara bland en grupp människor som du anser pratar alldeles för högt! Och du kämpar, kämpar så hårt för att orka passa in, orka vara den roliga, schyssta kompisen som alla förväntar sig att du ska vara.

Så kommer kvällen. Du är trött. Du har inte orkat äta något, på sin höjd kanske du fått i dig en halv skål youghurt och har du tur kanske en banan slunkit med. Du orkar inte längre låtsas att orka! Du blir arg, du gråter, du skriker och du kastar saker runt dig.

Väl i ditt rum börjar tankarna snurra igen. Du kan inte sova fastän du så väl behöver. När mörkret faller ligger du ensam vaken, lyssnar till ljudet av dina egna känslor, de som far runt i hela kroppen. Du hör en fågel utanför, nu nalkas ännu en dag där du ska orka…

________________________________________________

För Många är sömnen en stor bristvara.

Några provar Circadin, melatonin, bolltäcke, kedjetäcke. Ja lite allt möjligt utan resultat. Några har dessa hjälpmedel som livlinor, de fungerar så pass bra!

Sömnproblem och bristen på den samma är en stor bov i att många helt enkelt inte orkar! Tänk dig själv att flera nätter i rad, kanske flera veckor i rad inte sova mer än någon timme här och där.

Sömnproblem hör ofta, väldigt ofta till bla ADHD och är ett dolt stort problem hos många. Det är inte bara den enskilde personen som drabbas. Hela familjen bär en tung ryggsäck genom att gå till jobbet/skolan och försöka hålla ihop trots att någon eller några  personer i familjen har svårt att sova.

Jag önskar mer kunskap om detta, mer upplyst och mer förståelse. Att inte få sova är som tortyr och vem överlever en lång sådan?

Dela gärna:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *