Wally har ADHD

Omslag - Wally har ADHD

Wally har ADHD är en bok om en fyraårig flicka som fått diagnosen ADHD.  Boken beskriver lättsamt för barn, och vuxna givetvis, hur det är att leva med ADHD.

När jag letade böcker att läsa för min dotter, som fick sin diagnos ADHD för mindre än ett år sedan hittade jag ingen som passade just henne. Jag ville ha en bok för yngre barn, gärna med en tjej som huvudkaraktär.  Bibliotekarien sa på skoj att ”du får skriva en själv”. Och det är precis som ni märker, precis det jag gjorde.

Varför behövs denna bok?

Jo, dels för att yngre barn också behöver litteratur att få känna igen sig i. Det är en övertygelse jag har att man blir stärkt av att känna igen sig i en bok, framför allt om man har SK problematik.

Dels för att få kompisar, pedagoger och anhöriga att få en förståelse för de barn som har ADHD och kanske är för små för att kunna prata för sig själva och hur de har det inombords.

Att Wally är en tjej var ett oerhört medvetet val. Dels för att hon är baserad på min dotter, som ni förstår och dels för att det är en del av mitt normkritiska tänk. Samhällets norm är att tjejer är tysta, lugna och inte ska synas för mycket i en grupp. Min Wally är precis tvärtom. JAG var precis tvärtom. Jag vet hur det är att inte bli klassad som SK tjejig, att bli kallad pojkflicka, att få en etikett där könet blev oerhört centralt och viktigt. Det kanske inte var viktigt för mig DÅ, men omgivningen gjorde det viktigt i och med att de påpekade hur ”fel” jag var som tjej när jag inte var som alla andra.

Med denna bok vill jag visa en annan del av sidan, en sida där tjejen får ta plats, synas, höras. För det gör Wally. Hemma är det aldrig tyst långa stunder och shower efter shower utspelar sig i vårt vardagsrum (gärna medan vi ser på Tv) hela tiden.

Att få alla Wallysar att få känna sig OK, mindre ensamma och inse att de duger precis som de är.

Jag vet att de som har olika funktionsnedsättningar ofta Vet och förstår sin problematik. De vet och de känner att de är annorlunda. De vet det genom hur omgivningen reagerar, bemöter, agerar när de möts i olika sammanhang. Om vi alla skaffade oss mer kunskap skulle det kanske göra livet lite enklare för de som redan har det tufft. Wally vill normalisera ADHD, det som klassas som annorlunda.

Dela gärna:
Märkt , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *